Dåb/navngivning

Dåb/navngivning

Dåb og navngivning

Alle børn skal have et navn senest 6 måneder efter fødslen. Dette kan ske enten ved navngivning eller dåb.

Dåb

Dåb aftales med sognepræsten. Forud for dåben kontakter forældrene præsten for en samtale. Til samtalen taler vi om bl.a. om dåben, barnets navn, samt navn og adresse på 2-5 faddere.

Navngivning

Navngivning kan også foretages digitalt med NemID via borger.dk. På Familiestyrelsens hjemmeside www.familiestyrelsen.dk findes en liste over godkendte fornavne i Danmark.

Voksendåb

Ved dåb af voksne er det en forudsætning, at vedkommende ikke tidligere er døbt med en anerkendt kristne dåb. En forudgående samtale eller evt. dåbsoplæring aftales med præsten.

At være fadder

Forældrene skal vælge mindst 2 og højst 5 faddere til deres dåbsbarn. For at kunne stå fadder skal man være døbt med den kristne dåb og være nået konfirmationsalderen.

At stå fadder til et barn, der bliver døbt, betyder to ting: For det første er fadderne dåbsvidner, dvs. vidner på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb. For det andet forpligter fadderne sig til at drage omsorg for, at barnet oplæres i den kristne tro, hvis forældrene dør, før barnet bliver voksent.

At opdrage i den kristne tro kan være mange ting. Det kan være at fortælle barnet om dets dåbsdag, at tage barnet med i kirke, at fortælle bibelhistorier for barnet eller andre historier, der afspejler kristendommen. Det kan også være at synge salmer og sange med barnet og at lære det at bede Fadervor.

Fadderne er derimod ikke forpligtede på at forsørge eller opfostre barnet, hvis det mister sine forældre. Der følger således ingen juridiske forpligtelser og heller ingen juridiske rettigheder med det at stå fadder.

At være gudmor eller gudfar

Det er Gudmor eller Gudfar, der bærer barnet til dåb og svarer på trosbekendelsens ord på vegne af barnet. At blive valgt til Gudmor eller Gudfar anses for at være en stor ære. Man kan som Gudmor eller Gudfar blive indskrevet som fadder, men det er ikke et must. Det kan også være en af forældrene, der bærer dåbsbarnet. I så fald får barnet ingen gudfar eller gudmor. 

Log på
x
x
x

Kontakt sognepræsten

Ved behov for en præst henvises til sognepræsterne:

Minna Margrethe Bach Winsløw, mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., tlf.: 3070 5007 eller

André Friis Møller, mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., tlf. 65371093.